Nyhetsbrev!

Ren hudvård med rapsolja, kakao- & sheasmör

Passport crop
Passport crop
Passport crop

Kakaosmör

Rapsolja, kakaosmör och sheasmör som hudvård

Jag har provat en rad olika naturliga hudvårdsprodukter genom åren, och det som passar min hud bäst, både i ansiktet och på kroppen (med reservation för att min hud inte representerar allas hud), är raw ekologiskt kakaosmör och ekologiskt sheasmör. Kakaosmör och ekologisk rapsolja, har också fungerat jättebra på Gabriel (2½ år), ända sedan han var liten.

Ren ekologisk rapsolja, rent ekologiskt kakao- och sheasmör är enkla produkter, som består av en enda ingrediens vardera, rapsolja, kakaosmör och sheasmör, inget annat. Alla tre innehåller naturligt höga halter av näring och hudvänliga ämnen, och de är bra både ur hälso- och eko-synpunkt med undantag för resan hit, gällande kakao- och sheasmör.

Passar utmärkt som hudvård till baby och barn. Kallpressad rapsolja, (raw) kakao- och sheasmör är minimalt processade och innehåller inga tillsatser. De innehåller många näringsämnen och går mycket bra att äta, vilket är den bästa tänkbara hudvården, eftersom vår hud suger åt sig ca 60 % av det vi smörjer oss med.

Kakao- och sheasmöret får visserligen resa långt, och det är den negativa miljöaspekten. Men i jämförelse med andra hudvårdsprodukter som kanske produceras på närmare håll, så innehåller de ofta en rad olika ingredienser, som alla i sin tur ofta rest långt. När en produkt innehåller många olika ingredienser betyder det också att alla de olika ingredienserna ska odlas/framställas och processas, vilket överlag kräver mer energi, än en så oprocessad produkter som kakao- och sheasmör.

Köper du en större bit kakaosmör behöver du bara köpa en gång per år, för den håller sig i 1-2 år, när den förvaras i kylskåp.

Användning kakaosmör
Skär av en mindre bit kakaosmör som du förvarar i rumstemperatur. Den smälter när du stryker den i handen eller mot huden. Smörj in. Klart. Kakaosmöret passar framförallt mitt ansikte bra, i jämförelse med andra naturprodukter jag har provat tidigare.

Användning sheasmör
Köps vanligtvis i burk. Ta önskad mängd sheasmör och värm i handen eller stryk på huden, så att den smälter. Smörj in. Sheasmöret är fetare än kakaosmöret, och passar bra vid torr hud.

Exempel på inköpsställen

Raw ekologiskt kakaosmör
http://www.clearlife.se/kakaosmor-p-636.aspx
http://www.rawfoodshop.se/kakao-smor-cacao-butter-p-713.html

Ekologiskt Sheasmör Fairtrade
http://www.clearlife.se/ekologisk-viltskordad-sheakram-p-613-c-174.aspx

Fakta om Kakaosmör

Välj raw (kallpressat) ekologiskt kakaosmör, för största möjliga renhet och näring. Även gärna Fair Trade märkt, vilket ger kakaoarbetarna mer drägliga arbetsförhållanden och bättre lön, så att de har råd att låta sina barn gå i skolan, istället för att barnarbeta.

Ekologiskt. Den oekologiska kakaon besprutas med starka bekämpningsmedel, som skadar både människor och natur. Därför är det ekologiska kakaosmöret bäst för allt livs hälsa.

Raw/kallpressat innebär att alla de bra näringsämnena i kakaon bevaras, istället för att förstöras av uppvärmning.

Kommentarer

Text: Camilla Åkesson 2011-11-23

Vi skapar världen tillsammans!

Kontakt: Camilla Åkesson, hej@naturligabarn.com tel. 0431-714 99